CA
ES
EN
DE
RU
Contacte
Visita guiada
Establiments
Fires i Festes
Que veure
Montuïri
Festes d’es Puig
Festes d’es Puig
De les festes d'es Puig cal destacar dos dies importants: el diumenge de Pasqua i el dia del Puig que se celebra el dimarts següent.
El diumenge de Pasqua
El dia de la resurrecció de Crist surt de l’església parroquial la processó de l’Encontre -“s’Encuentro”- que porta el Bon Jesús. A pocs metres de l’església, al carrer Major, la comitiva fa una aturada davant l’antiga posada de can Socies de Tagament. D’aquesta casa surt la imatge de la Mare de Déu portada per quatre persones. En l’encontrada, l’alegria de Maria per la resurrecció del seu fill es veu reflectida quan executa una sèrie de salts compassats en el moment en què la Banda de Música i la Coral Parroquial interpreten l’Aleluia, del que fou eminent músic i prevere el montuïrer Gabriel Miralles Pocoví. Aquesta tonada és coneguida popularment per la gen com el “nya, nyo, nya, xim, xim xim”. La processó segueix la seva volta pels carrers propers a l’església, on finalitza. Seguidament es fa l’ofici de Pasqua.
El dia des Puig
El dimarts següent és el dia del Puig. Els montuïrers celebren aquest Pancaritat pujant a l’Ermita de la Mare de Déu de la Bona Pau. L’Ajuntament designa un batle honorífic (el balte des Puig), atenció que recau sobre un personatge destacat, singular o relacionat directament amb l’oratori. Devers les nou del matí el batle titular fa l’entrega de la vara al batle del Puig; després la gent inicia el recorregut des de la plaça Major amb l’acompanyament de la Banda de Música fins a la sortida del poble. La comitiva segueix per l’antic camí Vell fins que arriba a d’alt del turó. La primera cosa que es sol fer a l’arribada és visitar la Mare de Déu i menjar les darreres panades i robiols de Pasqua. Després la Banda de Música amenitza el dia interpretant peces folklòriques com jotes o boleros que conviden a ballar a la gent. Prop del migdia els montuïrers inicien el retorn cap el poble.
A més de les festivitats religioses, les festes de Pasqua sempre solen estar acompanyades d’activitats culturals i socials.
Font: Guia dels pobles de Mallorca. Montuïri. Mallorca 2001. Edita: Hora Nova, S.A. patrocinada pel Consell de Mallorca i Grup Serra
Tornar
Montuïrers pujant al Puig de Sant Miquel