Montuïri, terra de molins, vinculat històricament a la producció cerealística i farinera, lligam del qual és testimoni el jaciment arqueològic de Son Fornés, un jaciment de titularitat pública de més de 3 hectàrees d’extensió, excavat prop d’un 15% del total. Està situat a la carretera Ma-3200, que condueix a Pina, a 2.5 kilòmetres del nucli urbà.
Des de l’any 1975, s’hi han dut a terme nombroses campanyes d’excavació sota la direcció de la Universitat Autònoma de Barcelona, que han deixat al descobert un traçat d’arquitectura monumental de més de 1.500 metres quadrats, totalment restaurat i visitable.
Podem observar-hi les transformacions urbanístiques d’un poblat des del seu nucli talaiòtic -amb el talaiot més gran de Mallorca, de 17 metres de diàmetre i més de 4 metres d’alçada conservada-, fins a l’àrea central, on alhora hi trobem dos santuaris “bessons” d’època romana. Aquests edificis articulen un entramat de carrers que condueixen a un sistema d’evacuació d’aigües, únic en el registre arqueològic illenc.
El molí des Fraret, un molí fariner del segle XVIII, alberga el museu arqueològic de Son Fornés (2001). Es tracta d’un museu monogràfic centrat en el jaciment de Son Fornés on podem veure, al llarg d’un recorregut per tres sales expositives, una bona mostra del material original recuperat en les excavacions fetes al jaciment (vaixella ceràmica, estris d’os, eines de pedra i objectes de bronze i ferro), testimoniant un ampli període de la prehistòria de l’illa de Mallorca al llarg del primer mil·lenni abans de la nostra era, fent especial èmfasi en l’etapa talaiòtica (900-550 ane).
Jaciment i museu ofereixen visites guiades tot l’any i formen part de l’itinerari “Visita turística a la Mallorca prehistòrica i tradicional”, un recorregut que inclou, a més, un molí fariner i una casa d’arquitectura tradicional mallorquina.
www.sonfornes.mallorca.museum